Scroll Top

Cum scapi de constipație?

Untitled design (10)

„Cum scapi de constipație?!” Ei bine, pentru a scăpa de ea, întâi trebuie să afli ce este. Dacă ești de acord cu mine, atunci continuă să citești.

 

Ce este constipația?

Constipația este o afecțiune gastrointestinală foarte comună și complexă. Cu toate acestea este percepută ca un subiect rușinos și puțină lume se simte confortabil discutând despre acest aspect. Personal, consider că rușinea nu își are locul atunci când discutăm despre sănătatea și integritatea organismului uman. Suntem aici să rezolvăm probleme împreună.  

 

Cum se manifestă constipația?

 

  • scaune cu frecvență redusă (mai puțin de 3 scaune pe săptămână),
  • dureri și crampe în timpul defecției,
  • scaune foarte uscate, dure, cu aspect nodulos (tipul 1 și 2 din Bristol Stool Form Scale)
  • senzația de blocaj la nivelul rectului
  • senzația de evacuare incompletă

Aceste simptome pot avea caracter acut (prezente mai puțin de 1 dată pe săpămână)și sunt asociate cu modificări ale alimentației și/ sau ale stilului de viață (ex.: reducerea aportului de fibre, scăderea nivelului de activitate fizică, stres, folosirea unei toalete nefamiliare, schimbarea locuinței, deplasări/ călătorii). Dacă simptomele persistă mai mult de trei luni vorbim despre constipație cronică.

Cum se clasifică constipația?

Constipația poate fi

  1. PRIMARĂ – (Sindromul intestinului iritabil asociat cu constipația; Constipația indusă de un tranzit intestinal lent sau afecțiuni funcționale asociate cu actul defecației)
  2. SECUNDARĂ – (întâlnită în cazul unor afecțiuni metabolice: hipotiroidism, hipercalcemie; constipația indusă de medicație cu opiode, blocante ale canalelor de calciu sau antidepresive; asociată afecțiunilor neurologice: Boala Parkinson, Diabet Zaharat; asociată cu afecțiuni ale colonului: fisuri anale, cancer, proctita, strictura anală).

 Cum se diagnostichează constipația?

Consistența materiilor fecale (Bristool Stool Form Scale BSFS tip 1 si 2)  este un indicator mai de încredere comparativ cu frecvența defecărilor. Se analizează prezența și a altor simptome, precum: dureri abdominale, balonare, vărsături, scădere în greutate neintenționată, sângerări rectale, istoric familial de cancer colorectal sau boli imflamatorii intestinale.

 

 

 

De ce apare constipația?

Factorii principali care declanșează această afecțiune sunt:

  • sedentarismul – scade stimularea asupra musculaturii intestinale
  • Stresul, anxietatea, depresia
  • Sarcina
  • Schimbări în rutină
  • Insuficiente fibre în alimentație
  • Deshidratarea
  • Amânarea mergerii la toaletă
  • Istoric de abuz fizic sau psihologic
  • Unele medicamente sau suplimente (opioidele, suplimentele cu fier, blocanți ai canalelor de calciu, antidepresivele, etc)

 

Ce poți face pentru a combate constipația?

În primul rând, vreau să știi că această afecțiune nu are o abrodare tipică care să se potrivească oricărei persoane. Primul pas este identificarea cauzei și apoi adresarea fiecărui simptom în parte.

Dar dacă ai ajuns până aici, hai să-ți ofer câteva sfaturi practice. Există trei  factori principali pe care trebuie să-i adresăm: alimentația, stilul de viață și rutina de la toaletă.

 

  • Factorii alimentari

 

  • Aportul de fibre – o alimentație sărcă în fibre este foarte frecvent cauza constipației. Mărește treptat aporul de fibre (foarte important să începi gradual pentru a nu avea simptome de balonare și flatulență). Introdu în alimentația ta mai multe legume, cereale integrale, fructe (în special kiwi si prune) sau chiar tărâțele de psyllium. Creșterea aportului de fibre implică hidratare corespunzătoare – minimum 1,5 – 2 L de apă pe zi.

*În cazul persoanelor care se confruntă cu intestin iritabil și constipație fibrele insolubile pot înrăutăți unele simptome. Vorbește cu medicul/ dieteticianul tău despre acest aspect.

  • Stilul de viață

Sedentarismul este un factor principal pentru constipație. Lipsa activității fizice încetinește considerabil tranzitul intestinal. Activitatea fizică, inclusiv pașii stimulează motilitatea intestinală și ajută la eliminarea materiilor fecale.

  • Începe prin introducerea treptată a plimbărilor zilnice (20 de minute pe zi) și crește treptat intensitatea și durata.

  • Rutina de la toaletă

Dacă ești stresat când stai pe tron, lucrurile nu vor merge bine.

1. Oferă-ți în fiecare dimineață 5-10 minute pentru a sta în liniște pe toaletă – chiar dacă nu ieși cu scaunul – creează-ți o rutină din a te așeza pe tron. Incearcă sa fie la aceeași oră în fiecare zi – eventual după masă și cafea. Rutina este foarte importantă.

2. Nu te abtine daca ai nevoie la toaletă.

3. Pozitia pe toaletă – un aspect esențial

– ridică picioarele pe o cutie astfel încât genunchii să fie poziționați mai sus decât șoldurile

– apleacă-te ușor înainte cu coatele pe genunchi

– relaxează-te și coboară umerii

Nu te descuraja, încearcă în fiecare dimineață.

 

Gânduri pe final:

Constipația este o afecțiune foarte frecventă și trebuie discutată deschis cu medicul sau cu nutriționistul. Tratamentul constipației se face în funcție de particularitățile și simptomele individuale. Schimbările comportamentale, alimentare, de stil de viață au impact major asupra acestei afecțiuni.

Dacă te confrunți cu această afecțiune, fără rușine, caută ajutor. Pentru a lucra împreuna verifica pachetele disponibile aici

 

Related Posts